Socker- och matberoende

Hela Livet Lotta Benjaminsson 002

 

Är det skillnad på beroende och beroende?

Är inte alla beroende av mat? Vad är det för sjukt med det? Är det ens sjukt? Ska jag sluta äta mat nu eller?

Ja, det är skillnad på beroende och beroende. Alla är beroende av näring och vätska förstås, men många av oss är patologiskt beroende. Ett ord som egentligen passar bättre är det engelska ordet ”addiction”. Det betyder att vi har skapat osunda bindningar till mat och socker och det har blivit en drog.

Problemet är inte helt enkelt. Det är både fysiskt, psykiskt, känslomässigt, socialt, relationsmässigt och andligt, dvs det påverkar påtagligt alla delar av livet negativt.

Väldigt ofta skapas beroendet redan i uppväxten, då maten fått agera känsloreglerare när inget annat fungerat. Mat och socker kan vara ett sätt att ta kontroll (eller återta kontroll) över livet, eller åtminstone så stor del av livet som är möjligt. Snabbt skapas också ett fysiskt beroende eftersom belöningscentrum blir kraftigt påverkat och det uppstår en biokemisk obalans.

Det finns några kriterier för att bedöma om det rör sig om ett beroende, men det bör inte likställas med diagnos. Vi kan i stället kalla det för bedömning eller utvärdering, där sedan graden av negativa konsekvenser ofta blir avgörande om personen i fråga bestämmer sig för att göra behandling eller inte.

Det kriterier jag brukar lägga emfas på vid bedömningar (av alla typer av beroendeproblematik) är tankemässig upptagenhet, upprepade misslyckade försök att sluta, abstinensbesvär, kraftiga negativa konsekvenser och tvångsmässighet. Något som ofta också är tydliga symtom är att ljuga, smyga, gömma och hemlighålla.

Att äta i ensamhet och i stora mängder är förknippat med skuld, skam och ensamhetskänslor, vilket gör problemet svårare att komma åt. Ju fortare förnekelsen bryts, desto större chans att kunna ta till sig, och få, hjälp.

Många tycker och tror massor om mat- och sockerberoende. Den som själv inte lider av detta har väldigt svårt att förstå och kommer gärna med mer eller mindre förnumstiga goda råd, elaka kommentarer eller ogrundade åsikter.

Det är viktigt att veta att det inte är ”bara att sluta” som många vill låta påskina (vilket gäller alla typer av beroenden). Att vara socker- och matberoende handlar inte bara om att sluta och ändra matbeteende. Det behövs en rad olika åtgärder och verktyg för att komma tillrätta med problemet. Till att börja med en inventering av hur drogen ser ut, vad som triggar den och vilka motkrafter som ska till. När det handlar om tex alkohol är det inte svårt att veta exakt vad som behöver stoppas, men med mat behöves förhållningssätt. Sedan följer behandling ur alla vinklar sett från ett holistiskt håll.

Blir du orolig, nyfiken, motiverad, arg eller kanske bara sugen på att veta mer får du gärna höra av dig :).

En reaktion till “Socker- och matberoende

  1. Bra beskrivning! Skriver särskilt under på maten (godiset) som känsloreglerare i uppväxten. Här behövs kunskap till alla de vuxna som dämpar ett raseriutbrott från en fyra-åring med ”Vill du ha en kaka?”

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close