Från skam till beroende

Skam är en förödande känsla, inte att förväxlas med skuld (som oftast går att betala tillbaka på något sätt). Skuldkänslor väcks av sådant vi gör, eller inte gör, mot andra människor (eller djur för all del), medan skammen väcks av vad vi är.

Skam visar sig på fler sätt och förekommer i olika grad. Skammen har en positiv funktion, vilken är att den hjälper oss att hålla oss inom de moraliska ramar vår kultur satt. Då menas allt från familjekultur till samhällsstrukturer. Faller vi utanför ramen drabbas vi ofta av skamkänslor. Det får oss att rätta till misstaget om det går, men ger oss framför allt en indikation om att vi inte ska utsätta oss för samma situation igen. Då fungerar skamkänslorna som de ska. I den här bemärkelsen kanske man snarare skulle använda ordet ”genans”, men helt klart är det en typ av skam.

Den känslan kan till exempel dyka upp om man blir påkommen med att maska på jobbet, eller om någon säger något nedsättande om ens utseende. I det första fallet hjälper skammen till med att se till att det inte upprepas. I det andra fallet hjälper den förhoppningsvis till med att sätta en gräns för vad som är okej och inte okej.

Nu ska vi dock titta på den negativa skammen, den som, beroende på grad av skam, kan leda en människa in i destruktiva beteenden.

Blir man redan som liten skammad och får höra, eller genom oskrivna regler fått veta, att man inte duger som man är, då är det stor risk att skammen stannar kvar och bygger bo.

De oskrivna reglerna som finns i många familjesystem ger upphov till mycket skam och lidande. Barnet vet vad som gäller, men förstår det inte. Dessutom får barnet oftast vetskap om regeln först genom att omedvetet begå ett misstag. Att dela ut dåligt samvete till ett barn är detsamma som att dela ut skam. ”Men varför gör du så här? Du vet väl att mamma blir jätteledsen då!?”

”I den här familjen skriker vi inte”, ”Gå in på ditt rum tills du har lugnat ner dig”, ”Du är så stor, så du borde veta bättre”, ”Barn har väl inga bekymmer, seså, sluta gråta nu”, ”Titta på Olle, han är minsann duktig han. Tänk om du var som Olle”. Alla dessa hot, jämförelser och anklagelser gör att ett barn bygger upp en känsla av att inte duga.

Här ovan är ganska måttlig skam beskriven. Ännu grövre övergrepp på barn, såsom våld, sexuella övergrepp och psykisk tortyr skapar grundlös skam och trauman som måste bearbetas för att komma tillrätta med.

Det är inte svårt att räkna ut att ett barn som bär på skam gör som instinkten talar om för det: det lindrar smärtan med alla tillgängliga medel. Som barn har man inte så många alternativ. Barnet kan ta till sötsaker, göra sig illa, göra andra illa, ljuga och stjäla, som en flykt eller bedövning.

Vartefter barnet växer upp växer ”skamhögen” på insidan och utan hjälp, ser det Vuxna Barnet till att medicinera sig självt. De flesta ser alkohol, droger, sex (eller vilken drog de nu väljer) som det bästa som hänt dem och känner en omåttlig befrielse i början av användandet. Även medberoende startar ofta sin ”karriär” med att prova olika sätt att döva sig på, innan de ”väljer” kontroll, omhändertagande och allt annat som det innebär att vara medberoende.

Oavsett vilken drog man tar när man är beroende är väldigt ofta skam en starkt bidragande faktor till det destruktiva beteendet.

Känner du igen dig i det här är du välkommen att ta kontakt med mig för att få vägledning och behandling.

2 reaktioner till “Från skam till beroende

  1. Så bra beskrivet!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close