Tillitsbrist och hur ny tillit byggs

Photo by Francisco Moreno on Unsplash

I en relation i förhållande till en beroende uppstår i princip alltid tillitsbrist. Det går inte att lita på en aktiv beroende. Det ingår i mönstret att ljuga, hålla hemligheter och att vara selektiv i sina uttalanden.

Tyvärr räcker det inte att den beroende slutar att utagera och intygar sin oskuld. Tålamod är inte en beroendepersonlighets bästa sport och den vill gärna att den närstående omedelbart ska få nytt förtroende och börja lita på så snart utagerandet upphört. Ofta får de närstående höra kommentarer som ”Nu har det gått så lång tid sedan jag utagerade, nu måste du börja lita på mig.” Så lätt är det inte. Att känna tillit är inget beslut. Det är ett resultat av tillitsfulla handlingar.

Att rasera tillit går fort, att bygga ny tar tid. Svek skapar per automatik oro, misstänksamhet, rädsla, besvikelse och sorg. Dels behöver såren efter sveket/sveken tid på sig att läka, dels tar det tid att bygga upp ny tillit.

Tillit byggs genom total ärlighet och genom att bevisa att man är pålitlig via aktiva handlingar. Det räcker inte att verbalt intyga sin oskuld i ett sådant läge. Det krävs fullkomlig dedikation till att restaurera förtroendet.  Det den beroende säger och det den gör måste alltid stämma överens. Att utelämna information, dvs att hålla hemligheter, är också något som förstör tilliten.

Om tillit ska byggas behövs ett gemensamt fundament att stå på. Det fundamentet byggs av total ärlighet och av att ha lagt alla korten på bordet. Utifrån gemensamma beslut och överenskommelser om hur relationen ska se ut och vad den ska bygga på, går det att skapa ett hållbart vi.

Ett av många bra verktyg i tillitsbygget är ”Delning på två”.  Övningen kommer initialt från RCA (Recovering Couples Anonymous) och är bra för att öva på att uttrycka sig och att lyssna, utan ifrågasättanden, kommentarer eller avbrott.

Om du/ni behöver hjälp eller har frågor är det bara att höra av sig.

073-949 69 66

Photo by Hannah Busing on Unsplash

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close