Om beroendesjukdomen

Jag läste just en bra text om beroendesjukdomen som jag vill delge de som läser här. Den kommer från Core Rehab i Sandviken.

Photo by Karina Tess on Unsplash

”Beroendesjukdomen opererar på djupet i individen.

Det största problemet vid alkoholism är inte alkohol. Låter kanske konstigt, men det blir logiskt när man tittar lite bakom kulisserna på vad beroendesjukdom är. Alkohol-ism kan delas upp i alkohol och ”ism”. Om alkohol vore problemet så skulle antabus vara en fullgod lösning på alkoholism. Men som de flesta förstått så återgår den beroende till sin drog efter ett tag.

Orsaken är att personen löser sin obehandlade ”ism” med alkohol – även om det är en problematisk lösning. Därför behöver individen ett program för att få ordning på den bakomliggande orsaken – sin ”ism”. Den visar sig ofta i rastlöshet, uttråkning, irritation, oro, hopplöshet, känsla av separation/ensamhet, meningslöshet för att nämna några av symtomen. Att ta ifrån någon en lösning utan att erbjuda ett alternativ är inte vidare framgångsrikt och inte heller etiskt.

Att däremot se när en person får ordning på sin ”ism” och se hur personen börjar uppleva harmoni, glädje, kontakt, gemenskap, lust, hopp. Att se effekterna det får på individens liv och omgivning är det mest värdefulla med vårt jobb. Insatsen var nykterhet och lösningen var villigheten att söka den bakomliggande orsaken. Helt plötsligt upplever individen inte längre att alkoholfrågan är relevant. Personen har gått från jag får inte – jag kan inte – jag vill inte till jag slipper.”

4 reaktioner till “Om beroendesjukdomen

 1. Härligt fortsätt att inspirera. Bara för idag. Mvh Owe Carlsson🙏❤️

  Gillad av 2 personer

 2. Sandviken Lotta, Core Rehab finns i Sandviken👍

  Gilla

  1. Jäklar! Tack för att du korrigerar!🙏. 🌺

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close